OpenGL a màquines virtuals

De Wiki d'en Jordi Binefa
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Intentant fer servir QML (QtQuick2) sobre una màquina virtual, feta amb VirtualBox, el sistema operatiu es queixa de que li manquen els controladors per a gestionar l'OpenGL. A l'activar l'acceleració gràfica 3D l'execució funciona una estona fins que la màquina virtual desapareix de sobte (la màquina virtual s'apaga bruscament). A un fòrum de VirtualBox constaten que efectivament OpenGL no funciona a VirtualBox.

Una alternativa a VirtualBox pot ser el VMware Workstation Player. Afortunadament es pot exportar la màquina virtual feta en VirtualBox a un format OVF 1.0 amb extensió .ova que després podem importar a VMware.

El primer cop que obrim el VMware Workstation Player podem obrir la màquina virtual seleccionant l'arxiu amb extensió .ova i el mateix programari fa automàticament la conversió a un fitxer d'extensió .vmdk .

Un cop executem a VMware la màquina virtual convertida, hem de desinstal·lar les Guest Addtions pròpies del VirtualBox (en Linux des del CD virtual i des de Windows des del tauler de control. Després de reiniciar la màquina acceptarem el suggeriment d'instal·lació de les eines pròpies del VMware). Un cop tornem a reiniciar la màquina virtual, al tornar a executar QML el sistema operatiu es torna a queixar de la manca dels controladors OpenGL (exactament igual que amb el VirtualBox). La solució per a que l'OpenGL funcioni a VMware Workstation Player és afegir a la darrera línia de l'arxiu ~/.vmware/preferences :

mks.gl.allowBlacklistedDrivers = "TRUE"

Al tornar a reiniciar la màquina virtual ja podem executar QML (QtQuick2), sense queixar-se de la manca de controladors OpenGL, i la màquina virtual funciona amb aparent normalitat, tal i com ho faria sobre una màquina física.